Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: S ruským medvědem v zádech

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Dvacet let po Listopadu 1989 bylo v posledních dnech a týdnech nahlíženo ze všech možných stran i úhlů pohledu. Týdeník Respekt nezůstal stranou a již v září připravil Speciální vydání k 20. výročí sametové revoluce. Na více než stovce stránek přináší rok po roce výběr z článků, které v tomto listě vyšly a které zachycují (a dobře ilustrují) historii naší společnosti a rodící se demokracie. A že od 20. listopadu 1989 — kdy poprvé vyšel respektovský "předchůdce" Informační servis — bylo o čem psát... Připojen je také rozhovor s Ivanem Lamperem o "sametových" počátcích a zásluhách jednoho taxikáře na vzniku Respektu. (ivc)

  • Bílej kůň, žlutej drak, kniha, která získala Literární cenu Knižního klubu, vzbudila nejprve až nezvyklý zájem médií (srov. DaS 10/ 2009, s. 48), což se v Česku v případě knih až tak často nestává, a posléze vyvolala kontroverze a možná i skandál, a to už se tu nestává skoro vůbec. Zdenko Pavelka na stránkách Práva (1. 10. 2009) totiž zapochyboval, že Lan Pham Ti je skutečnou autorkou textu, ba dokonce, zda autorka tohoto jména vůbec existuje, čímž by padla i radost, že konečně vznikl česky psaný text o vietnamské komunitě z pera autora "nečeského" původu. K pochybám se přidal i Jaroslav Formánek v Respektu (47/2009). Hon na autorku, ale možná spíše na autora — některé indicie hovoří spíše pro tuto variantu — začíná! (ivc)

  • Revue pro literaturu a kulturu Souvislosti 2/2009 přináší kromě tématu o výtvarníkovi Jiřím Sozanském a bloku nových jihoamerických básníků i zajímavý, téměř až mezigenerační rozhovor o Alžírsku a Togu, aroganci křesťanské civilizace, útočícím kultu krásy, mládí a zdraví a o světě, který nebude nic moc, s matkou a dcerou — fotografkami Libuší a Danou Kyndrovými. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz