Maté je název pro nálev ze sušených lístků cesmíny paraguayské. V mnoha zemích Jižní Ameriky je jeho pití skutečným obřadem. Na začátku 20. století se s ním mohli seznámit i Pražané, v salonu cestovatele A. V. Friče.
Před časem nabídl jeden argentinský sběratel Uměleckoprůmyslovému museu v Praze soubor keramických a porcelánových nádobek, které v Jižní Americe sloužily v první polovině 20. století k pití maté. Přes různorodý dekor si byly jednotlivé exponáty tvarově velmi podobné, ze všeho nejvíce připomínaly stylizovanou tykev. Velkým překvapením pak bylo zjištění, že tyto zvláštní nádobky byly vyrobeny v Evropě, velká část sbírky dokonce přímo v tehdejším Československu. Novinka to byla opravdu pro všechny, odborníci na keramiku a porcelán se s touto částí produkce českých porcelánek setkali poprvé a etnografové z Náprstkova muzea, kteří mají ve svých sbírkách nádobky na maté z různých materiálů, byli mile překvapeni zjištěním, že se tento nápoj někdy pil i z porcelánu. Proč ale byly nádobky, které jsou součástí tradičního jihoamerického rituálu popíjení maté, vyráběny v Evropě, kde tento obřad nikdy nezdomácněl a kde se pije převážně čaj nebo káva? Shodou okolností přesně před sto lety měli Pražané díky svému slavnému rodákovi mnohokrát možnost vidět tento rituál na vlastní oči, a to přímo v srdci svého města, v Náplavní ulici…
...