Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Virtuální venkov

Aktuální číslo

Psalo se v DaS před 45 lety

Psalo se v DaS před 45 lety

Trajčo Kostov
Milan HÜBL

... T. Kostov a dalších 10 obžalovaných bylo postaveno 7. 12. 1949 před soud a obviněno z věcí nevídaných a zločinů neslýchaných. Lidé, kteří celý svůj život věnovali boji za svržení kapitalismu a nastolení lidové moci, byli nyní obviněni z toho, že toto zřízení chtěli — svrhnout.

... Fantastická obžaloba byla zkonstruována podle zásady: čím nevěrohodněji bude vypadat, tím bude "pravděpodobnější". T. Kostov, který měl za sebou nejeden soudní proces, si zachoval přímost a statečnost revolucionáře i v této chvíli, nejtragičtější v celém životě... Teprve na konci procesu dostal Kostov slovo ještě jednou. Tehdy znovu prohlásil: "Ve svém závěrečném slově před velectěným soudem považuji za povinnost svého svědomí prohlásit soudu a jeho prostřednictvím i bulharské veřejnosti, že jsem nikdy nebyl ve službách anglické špionáže, nikdy se neúčastnil žádných spikleneckých plánů... Sovětskému svazu stále prokazoval čest a úctu..." Zde mu bylo předsedou soudu odebráno slovo a soud nad ním vynesl rozsudek trestu smrti. 16. prosince 1949 byl rozsudek nad T. Kostovem vykonán.

Tak skončil tragický život revolucionáře, cele věnovaný zájmům lidu a revoluce: Kostov byl zbaven života a měl být zbaven i revoluční cti. Když byl po XX. sjezdu KSSS odhalen kult osobnosti a jeho následky, byl podroben zkoumání i proces s Trajčo Kostovem. Po jistém váhání byl tento případ objasněn a VII. sjezd KS Bulharska na podzim 1962 rozhodl provést rehabilitaci občana i revolucionáře Kostova a zbavit jej křivých obvinění z trestné a protistranické činnosti. Posmrtně mu byl udělen titul hrdina socialistické práce Bulharské lidové republiky.

Dějiny a současnost č. 6/1963, s. 1—3

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz