Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Virtuální venkov

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Šimek cestovatelem

Slavný litomyšlský kupec, sběratel, kreslíř a kronikář Quido Šimek (1857—1933) nebyl pouze velkým patriotem, ale také nadšeným cestovatelem. Svým cestám po Evropě věnoval pozoruhodná literární díla, která jsou díky svéráznému humoru jejich tvůrce dodnes poutavá. Vedle Šimkových "cestovatelských" kreseb výstava ukazuje řadu předmětů, které si tento litomyšlský kos přivezl z ciziny domů a začlenil je do svých sbírek. Regionální muzeum v Litomyšli, do 10. 8. 2008, www.rml.cz.

  • Niemeyerova Brasilia

„Tvůrce města Brasilia, spolupracovník Le Corbusiera, vytrvalý humanista, neochvějný komunista a bojovník za lepší svět, obdivovaný autor i exulant, milovník života stíhaný ve chvílích samoty trýznivými pocity, legenda, a především stále aktivní architekt Oscar Ribeiro Almeida de Niemeyer Soares oslavil loni sté narozeniny...“ Výstava architektonické práce Oscara Niemeyera, prezentovaného fotografiemi známého slovinského historika architektury Damjana Prelovška, představuje jeho hlavní dílo — nově vzniklé město Brasilia. Prelovškovy fotografie vyzdvihují tvarovou čistotu a invenci Niemeyerovy tvorby. Národní galerie v Praze — Veletržní palác, do 4. 6. 2008, www.ngprague.cz.

  • Zápůjčka z Albertiny

Galerie Albertina ve Vídni zapůjčila do Prahy díla předních představitelů německého expresionismu a členů drážďanské umělecké skupiny Die Brücke (založena 1905) Ernsta Ludwiga Kirchnera (Dva akty v pokoji, 1914), Karla Schmidta-Rottluffa (Zátiší se žlutým tulipánem, 1912) a Emila Noldeho (Měsíční světlo, 1914). Na práci německých expresionistů měla vliv německá gotická dřevořezba, později i dřevořezby z Afriky a Oceánie, dále autentičnost a expresivita Vincenta van Gogha, Paula Gauguina, Edvarda Muncha a barevnost fauvistů. Národní galerie v Praze — Veletržní palác, do 13. 7. 2008, www.ngprague.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz