Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Humorem proti totalitě

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Další příležitost zapojit studenty středních škol do intenzivního studia naší nedávné minulosti připravil již vícekráte zmiňovaný projekt Příběhy bezpráví, ve spolupráci s týdeníkem Respekt. Jde o každoroční literární soutěž, tentokráte na téma: Znárodněno. Jednotlivci i skupina mají napsat esej, reportáž či uskutečnit rozhovor na uvedené téma. Uzávěrka soutěže je 6. února 2009, více informací na adrese www.jedensvetnaskolach.cz. (rub)

  • Elekronická knihovna Gutenberg je jistě čtenářům DaS známa. Je pravda, že ne každému vyhovuje čtení knih v počítači, ale to už s sebou přinesla doba, papírové knihy z trhu jistě nevytlačí. Zajímavé je občas projít katalogem; možností počíst si v rodném jazyce zrovna moc není. Zalistovali bychom si v Čapkově R. U. R, v knihách o esperantu Františka Vladimíra Lorence a nakonec bychom se mohli nechat uvést do křesťanských ctností Peregrinem Obdržálkem, jak o nich psal na konci 19. století. Je to dokonce méně knih nežli v aztéckém jazyce nahuatl či ve staré mayštině. Dnes je na Gutenbergu samotném okolo 25 000 knih, ke stotisíci jich je na dalších partnerských webech. (lic)

  • Více než deset hodin originálních nahrávek z let 1968—1969 obsahuje CD Srpen 1968 vydané u příležitosti čtyřicetiletého výročí srpnové okupace 1968 vydavatelstvím Radioservis. Autor projektu Marek Janáč ve spolupráci s historikem Oldřichem Tůmou na CD shromáždili unikátní zvukové nahrávky, mimo jiné střelbu sovětských vojáků u budovy Československého rozhlasu, záznam slavného hokejového utkání mezi ČSSR a SSSR na MS ve Stockholmu v březnu 1969 či rozhovor s popáleným Janem Palachem. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz