Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Přemyslovské dědictví

Aktuální číslo

Pohovka, vtip a narozeniny Sigmunda Freuda

Pohovka, vtip a narozeniny Sigmunda Freuda

Rudolf MAYDL

Vídeň, Londýn a také moravský Příbor připravují oslavy letošního 150. výročí narození zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, které připadá na 6. květen. V mnoha zemích se dokončují práce na studiích, edicích, konferencích a výstavách, které připomenou jednoho z nejvlivnějších Evropanů moderní doby. V Příboru prochází renovací Freudův rodný dům, v květnu zde má být otevřena stálá expozice.

Rakouská republika už oficiálně zahájila Freudovský rok, nad nímž převzal patronát prezident Heinz Fischer. Epicentrem oslav bude vídeňské Freudovo muzeum, kde bude od 5. května do 5. listopadu k vidění výstava s názvem Pohovka: Myšlení při odpočinku. Kurátorka Lydia Marinelliová připravuje komplexní obraz doby, v níž se zrodily Freudovy myšlenky, tedy Vídně na přelomu 19. a 20. století. Tři stovky exponátů (včetně slíbené pohovky) budou dokumentovat zrod nových terapeutických metod a ohlas Freudovy nauky mezi umělci. Muzeum na svých internetových stránkách láká na filmové dokumenty i výtvarná díla, zapůjčená z tří desítek předních evropských sbírek (www.freud-museum.at).

Aktivní bude také londýnské muzeum zřízené ve vile v Hampsteadu, kde Freud po útěku před nacisty prožil poslední měsíce. Pyšní se sbírkou antického umění, knihovnou a dalšími památkami, které zde až do své smrti v roce 1982 pietně ochraňovala Freudova nejmladší dcera Anna. Třídenní mezioborový seminář (Freud včera, Freud dnes) tu proběhl už o posledním lednovém víkendu. Freudovští badatelé totiž mají letos napilno. V Evropě se velké mezinárodní konference se chystají v březnu v Londýně (Současný stav psychoanalytických výzkumů) a v květnu v Praze (Krycí vzpomínky ve světle současné psychoanalýzy a neurověd). Nových publikací se objeví nepřeberné množství: Amazon.com inzeruje už nyní desítky biografií, studií a výkladů, které největšímu internetovému knihkupectví světa dodají nakladatelé na přelomu dubna a května. U nás by mohlo být událostí roku završení Sebraných spisů Sigmunda Freuda, které vydává Psychoanalytické nakladatelství Jiřího Kocourka. Jako předposlední, již šestnáctý přeložený díl se loni objevil Vtip a jeho vztah k nevědomí.

K oslavám se přidá také DaS: studie do freudovského tematického bloku v dubnovém čísle přislíbili Cyril Höschl, Vladimír Borecký, Tomáš Hermann a Josef Koutvour.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz