Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Přemyslovské dědictví

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.bunkry.cz

Nevzhledná betonová monstra rozesetá po eurokrajině, ač to na první pohled leckomu může uniknout, ji zvláštním způsobem historicky zhodnocují. Skrytá estetika výlučně účelových staveb učarovala všem obdivovatelům čerstvě zašlé vojenské slávy. Linie československého obranného opevnění, sestávající též z četných dvoustřílnových pevnůstek, familiárně nazývaných řopíky (odvozeno od ŘOP — Ředitelství opevňovacích prací), nebyla vlastně nikdy dokončena a do obrany vlasti nezasáhla. Dodnes ve světě užívaným doplňkem tehdejších přírodních překážek byl i protitankový zátaras, ocelový rozsocháč, známý jako "český ježek". Našemu pevnostnímu systému se přehledně věnuje pečlivě spravovaný portál Bunkry.cz — Internetové stránky o československém opevnění z let 1935—1938 s mnoha fotografiemi a odkazy na další stránky s fortifikační tematikou.

  • www.luzicke-hory.cz/opevneni.html

Historický přehled vzniku čs. obranné linie před blížící se 2. světovou válkou a zároveň podrobný popis výstavby pevnůstek v severních Čechách nabízí článek Pohraniční opevnění v Lužických horách (mimoděčný námět k výletům). Zajímavé je, jak byla v objektech připravena ventilace vzduchu pro případnou střelbu produkující uvnitř jedovaté zplodiny. A z inventáře jistě každého zaujme kromě bedniček s granáty a kulometné munice také kosa.

  • http://fortifikace.bloguje.cz/

Pro ty, kteří se cítí již jako dostateční znalci (bunkrology) okoukaného domácího opevnění a chystají se k bývalým spojencům i nepřátelům, je zde přichystán Bunkrologický zápisník — praktické informace pro cesty za opevněním Ondřeje Filipa. Je možné si vybrat z itinerářů od bývalé Jugoslávie až po Maginotovu linii. Poutnické postřehy a fotografi e z četných výprav jinde stroze podávané téma vhodně oživují.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz