Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Přemyslovské dědictví

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Český rozhlas 3 — Vltava vysílá od počátku roku 2006 pořad Rok v dopisech aneb 365 zastavení v historii prostřednictvím dopisů známých i zcela neznámých Čechů. Každý den (pondělí-pátek v 5.50, 12.50 a 22.47 hod.; sobota a neděle ve 12.50 hod.) bude věnován jednomu dopisu, který v kterémkoliv roce, ale ve shodném datu s vysíláním (např. 3. ledna byl čten dopis Aloise Jiráska Mikoláši Alšovi z 3. ledna 1875) sepsaly významné postavy českých dějin (Božena Němcová, Alois Rašín, Stanislav Sokol, Josef Liška aj.). Unikátní cyklus neobvyklého exkursu do české historie je připravován ve spolupráci s týmem historiků, archivářů a odborníků na vývoj českého jazyka, kteří budou některé z listů komentovat v kontextu historických událostí a života jejich pisatelů. (ivc)

  • V závěru loňského roku oslavila Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze 120. výročí. V pražské galerii Mánes proběhla velká výstava pod názvem VŠUP DNES a ve školní galerii retrospektivní výstava Zelené mládí. Přestože nebyla VŠUP od svého založení hned školou vysokou (tou se stala až v roce 1946), již tehdy se vymykala z tehdejšího systému středního školství. Od jejího založení zde pedagogicky působily výrazné osobnosti jako Myslbek, Ženíšek či Kotěra. Díky nim se škola, v prvním plánu orientovaná spíše na umělecký průmysl a užité umění, v průběhu několika let proměnila v prestižní instituci, jež začala konkurovat starobylé výtvarné Akademii.

K výročí byla rovněž vydána reprezentativní publikace Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze 1885—2005 (eds. Markéta Pražanová a Martina Pachmanová), jež se v několika kapitolách věnuje nejen historii školy, ale rovněž současnosti. Detailně představena je činnost jednotlivých ateliérů, příjemným zpetřením jsou krátké rozhovory s absolventy (Zdeněk Ziegler, Jaroslav Róna, David Černý ad.) a nechyběji ani soupisy pedagogů a posluchačů z let 1885—2005. Kniha je to krásná, skvěle grafi cky připravená, jež zároveň dosvědčuje skutečnost, že škola se za dobu své existence proměnila v prestižní umělecké učiliště, srovnatelné s jinými školami podobného směru v Evropě. (fk)

  • Z repezentativní výstavy slovenského moderního umění Třicátá léta v Tekovském muzeu v Levicích zmizelo v noci na 18. ledna pět vzácných obrazů. Slovenská policie prý byla na místě tři minuty po aktivaci poplašeného zařízení, lupiči však už byli pryč. Autorem zmizelých maleb jsou Martin Benko, Janko Alexy a Edmund Gwerek. Ve slovenských médiích zazněl názor, že ukradené obrazy nejspíš neskončí daleko — mimo území někdejšího Československa tyto malíře málokdo zná. (rum)

  • Nadační fond Františka Topiče vypisuje tříměsíční stipendia na rok 2006 pro dokončení myšlenkově podnětných projektů se vztahem k českým dějinám a literatuře nebo filosofii pro uchazeče do 35 let. Bližší informace obdrží zájemci na adrese Nadační fond Františka Topiče, Jana Masaryka 56, 120 00, Praha 2-Vinohrady. Uzávěrka žádostí pro rok 2006 je 31. března 2006. (Podrobnosti viz též dejiny.nln.cz/ daslog/archiv/nadacni-fond_FT-2006.html.) (vu)

  • V nekrologu na Františka Kavku od Petra Čorneje (DaS 12/2005) došlo v důsledku redakčního krácení k vypuštění dvou důležitých údajů. V letech 1945—1947 vystudoval František Kavka na Filosofické fakultě UK obor dějepis — čeština (rigorózum 1948) a své vysokoškolské pedagogické působení zahájil v letech 1949—1953 na Vysoké škole politických a hospodářských věd v Praze. (red)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz