Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Praha

Aktuální číslo

Historická kniha roku 2004

Historická kniha roku 2004

Sláva vítězům: Daniela Tinková a Peter Burke
Libuše CUHROVÁ

Milí čtenáři,

anketa o nejlepší historické knihy roku 2004 konečně zná své vítěze. Stejně jako dříve jsme mohli sledovat poměrně vyrovnaný finiš několika děl, která si určitě zaslouží pozornost.

V letošní anketě hlasovalo celkem 68 osob a jejich odpovědi připomněly 90 kvalitních knížek z loňské produkce. Zápas o vítězství ve dvou kategoriích — překladová a původní kniha — se brzy zúžil na několik jasných favoritů.

S potěšením vám tedy oznamujeme, že na prvním stupni vítězů stanula Daniela Tinková s knihou Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa (11 hlasů). O pouhý jeden hlas za ní zaostal Karel Durman s dílem Popely ještě žhavé I. — Válka a nukleární mír. Také mezi překladovými díly bylo vítězství těsné — celkem 7 hlasů obdržel Peter Burke a jeho Francouzská revoluce v dějepisectví. Škola Annales, v závěsu za ním se ocitl Kershawův Hitler 1886—1936: Hybris (6 hlasů).

Recenze uvedených knih či odkazy na ně a také další pořadí naleznete na této stránce. Autorům, překladatelům, redaktorům, korektorům a vydavatelům knížek, které tolik zaujaly českou odbornou veřejnost upřímně blahopřejeme. Současně zveme na prezentaci vítězných titulů a diskusi o nich, kterou DaS uspořádá na letošním pražském knižním veletrhu začátkem května.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz