Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Praha

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

www.thebritishmuseum.ac.uk/index.html

Ty doby, kdy se muselo složitě cestovat do cizokrajných muzeí, jsou nenávratně pryč. A ke všemu je možné si sbírkami předem po nocích listovat v poklidu na internetu. Jedno z největších evropských shromaždišť exponátů, Britské muzeum, skvělá chlouba zašlé slávy britského impéria, téměř podbízivě zpřístupňuje on- line kolem 5000 předmětů, k nimž jsou často připojeny rozkošatělé informace, které se nedají na jedno posezení ani učíst. Přestože se např. o athénský Parthenon vedou stále spory, zda jeho část lord Elgin před jistou zkázou zachránil, nebo uloupil (dostal souhlas od osmanské říše, což tvrdohlaví Řekové kupodivu stále nechtějí uznat), můžeme si ho oproti děsivě dusivým Athénám dnes prohlížet v bezmála smogu prostém Londýně.

www.hermitagemuseum.org

Ani peterburská (pro pamětníky leningradská nebo petrohradská) Ermitáž se nedá projít za den, i tady se vyplatí nejdříve si prohlédnout všechny "etáže" po internetu, rusky nebo anglicky. Sbírky obsahují přes tři miliony předmětů, jen není z publikovaných informací jasné, kolik je toho průběžně vystavováno. Carští sbírkotvorní emisaři byli možná přičinlivější než všichni lordi Elginové dohromady. Z pohledu internautů patří webové stránky ruské Ermitáže ke špičce, jsou především přehledné a velikášsky neskrblí obrázky ani doprovodnými texty.

www.smb.spk-berlin.de

V neposlední řadě odkazujeme na tzv. Muzejní ostrov (www.museumsinsel- berlin.de) v Berlíně, kde se nalézá výkvět německého muzejnictví. Za patřičně strohou internetovou fasádou se skrývá úplně všechno, co kdy někoho napadlo sbírat. Numizmatický kabinet, pravěké, egyptské a islámské umění, malířství 19. století atp.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz