Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Praha

Aktuální číslo

anketa

anketa

Poslední anketní hlasy, předchozí jsme uveřejnili v prvních třech letošních číslech.

Martin Wihoda

Historický ústav FF MU, Brno

Abych byl upřímný, opravdu nevím, která kniha byla v roce 2004 nejlepší. Nejvýše mohu upozornit na díla, která osobně pokládám za pozoruhodná. Jenomže jarní vzpomínky setřela imprese prázdninová a tu zase převrstvily "výpisky" z doby vánoční. Takže co doporučit? Snad Blochovy Krále divotvůrce, které pro nakladatelství Argo výborně přeložila Irena Kozelská, a pak výbor publicistických prací Alexandra Sticha Jazykověda — věc veřejná (NLN).

Jan Dobeš

Filosofická fakulta UK

Z prací českých historiků volím knihu Karla Durmana Popely ještě žhavé I. — Válka a nukleární mír (Karolinum). Mezi překlady bych chtěl upozornit na dva tituly z nakladatelství Argo. Hitler 1889—1936: Hybris (přeložil Pavel Vereš) od Iana Kershawa zde již byl zmíněn, a proto zvláště vyzvedám knihu, která je možná poněkud opomíjená — Peter Reichel, Svůdný klam Třetí říše (přeložil Josef Boček). Nejde jen o pozoruhodný popis toho, jak nacistický režim zapojoval do svých služeb umění. Kniha by mohla inspirovat i naše úvahy o umění a umělcích sloužících režimu komunistickému.

Michal Kopeček

Ústav pro soudobé dějiny AV ČR

Minulý rok o sobě dala výrazně vědět nejmladší generace českých historiků, z bohaté žně zejména "novověkářských" prací (v širokém smyslu) nakonec vybírám Hřích, zločin, šílenství v čase odkouzlování světa Daniely Tinkové (Argo). Foucaultovské téma zpracované na obdivuhodně širokém srovnávacím materiálu a ochota experimentovat s historickými, resp. společenskovědními metodami, to vše podáno ve zdařile vystavěném a čtivém textu. Jestli se někdo ptá, jak psát české dějiny v evropské perspektivě, nechť si přečte Tinkovou! Ani ve druhém případě nebyla volba jednoduchá, kvalitních titulů k tématu vyšlo v minulém roce více. Mému srdci je z nich nejbližší Peter Reichel, Svůdný klam Třetí říše (Argo, přeložil Josef Boček). Estetizace politiky v totalitních režimech už nějakou dobu je a ještě asi bude velké téma, v případě evropského fašismu a nacismu zpracované už z mnoha stran. Ti z nás, kteří pracují na dějinách komunismu, mohou tiše závidět, anebo se také nechat inspirovat.

Ivo Cerman

Ústav českých dějin FF UK

Nejlepší knihu loňského roku asi nemohu bezpečně určit. Nicméně výjimečný mi připadal první svazek pamětí Valtra Komárka Kronika zoufalství a naděje (Academia). Nejedná se sice o vědeckou historiografii, ale kniha je zajímavá i pro historiky. Nejenom tematikou, ale také literární formou. Fiktivní autobiografie psaná v er-formě s vhledy do myšlení jednotlivých postav a emocionálním jazykem představuje zajímavou hru se žánry. Z překladů mě tradičně zaujala produkce nakladatelství Argo, prakticky všechny tituly.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz