Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: O filmu jinak

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Zelené mládí

Galerie Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze připravila ke 120. výročí založení školy retrospektivní výstavu o historii školy, její budově a lidech, kteří se podíleli na jejím vzniku a provozu. (Do 4. 1. 2006, www.vsup.cz.)

  • Jiří Dostál a hosté medailéři

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo výstavu k životnímu jubileu medailéra a ředitele Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou Jiřího Dostála, jehož tvorba je spojena zejména s návrhy pamětních medailí pro Českou národní banku. K výstavě bylo přizváno rovněž třináct hostů, pedagogů a kolegů Jiřího Dostála. (Do 15. ledna 2006, msb-jablonec.cz.)

  • Alfons Mucha: Slovanstvo bratrské

Šestapadesát dosud nezveřejněných kreseb Alfonse Muchy vystavuje v domě U Zlatého prstenu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1926 Mucha vytvořil u příležitosti VIII. všesokolského sletu návrhy k noční slavnosti na Vltavě, kde propojil tradici živých obrazů a své Slovanské epopeje. (Do 26. února 2006, www.ghmp.cz.)

  • Dobrodružství sběratele Bedřicha Formana

Výstava v pražském Náprstkově muzeu připomíná osobnost sběratele Bedřicha Formana (1900—1985), který shromáždil vzácnou kolekci výtvarných předmětů ze svých cest po asijských zemích, zejména z Indonésie. (Do 12. 3. 2006, www.nm.cz.)

  • Jan Koula 1855—1919

Výstava v Muzeu východních Čech v Hradci Králové představuje tvorbu architekta Jana Kouly, autora — mimo jiné — mostu Svatopluka Čecha v Praze či domu básníka Adolfa Heyduka v Písku. Výstava přibližuje nejen nábytek, keramiku a sklo, ale rovněž Koulovy kresby a akvarely a část jeho sbírky výšivek nebo vzorník typografických ornamentů. (Do 26. 3. 2006, www.muzeumhk.cz).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz