Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: ROPA

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

rozdíl mezi dny, kdy ďasovské číslo odešlo do tisku a kdy, o pár dní později, z tiskárny dorazí do vašich poštovních schránek či do knihkupectví, dosud v obnovené éře (od roku 1990) ĎaSu nebyl větší. Bezprecedentní ruský útok na Ukrajinu, který navázal přinejmenším na obsazení Krymu v roce 2014, ale také na nejrůznější podloudné ataky, jimiž Rusko v posledních letech neustále zpochybňovalo a zpochybňuje demokracii a suverénnost zemí, jež spadaly do sovětské vlivové zóny před rokem 1989, tedy i Česka, zásadně mění naše životy.

V situaci, kdy se i historie stává manipulativním polem, je potřeba o to pečlivěji sledovat zdroje, z nichž čerpáme informace, a říct jednoznačné ne dezinformačním platformám.

ĎaS i nadále bude přinášet příspěvky specialistek a specialistů nejen na východní Evropu.

Naše pohodlí zvláště v posledních dvou staletích stojí a padá se strategickými surovinami. Slýcháme to denně, všímáme si toho pozorněji hlavně ve vypjatých chvílích – momentálně nejpalčivěji v souvislosti s otevřenou vojenskou agresí Ruska vůči Ukrajině. Jak z tohoto bludného kruhu (závislostí) vystoupit? Příspěvky o ropě i dalších strategických surovinách najdete nejen v únorovém, ale i v dalších číslech ĎaSu. Koneckonců jde o téma, které tu je s námi od počátku života na planetě Zemi.

Buďme odhodlaní a dobře informovaní!

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz