Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Hudba jako revolta

Aktuální číslo

Krátce

Krátce

  • Na dny 3. a 4. května byla ve Volarech připravena již třetí odborná konference na téma Volary a pochod smrti. V letošním roce se odborníci i veřejnost sešli nad tématem multikulturní výchovy v praxi. Konference, kterou připravilo občanské sdružení KreBul, se konala u příležitosti 65 let od ukončení druhé světové války a také jako vzpomínka na oběti války, které zahynuly v koncentračních táborech či během pochodů smrti. Příspěvky ze tří ročníků konference budou prezentovány ve sborníku, jehož vydání je plánováno na červenec letošního roku.(zkr)

  • Ve dnech 7.–20. června se v Muzeu Šumavy v Sušici uskuteční výstava věnovaná žichovickému panství, které se rozkládalo kolem Nezdického potoka a vzniklo sloučením několika menších panství rodem Lambergů na počátku 18. století. K zhlédnutí bude, vedle pozemkových knih a listin, zajímavá Mapa Geometrika z roku 1755, jež na ploše 3,5 x 2,5m detailně zobrazuje všechny stavby na území panství, mezi nimi i hrad Rabí. Důvod vzniku mapy není jasný, vedle zaznamenání hospodářského majetku zaujme totiž i reprezentativní charakter umocněný detailní perokresbou žichovického zámku v pravém dolním rohu mapy. (fr)

  • Výstava s názvem Literární záře nad Kladnem byla zahájena 4. června 2010 ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně. Expozice si klade za cíl seznámit návštěvníky s historií kulturního života města, jehož součástí byla i nakladatelství, knihkupectví, knihtiskárny a také autoři, kteří v Kladně nacházeli inspiraci pro svá díla. Mezi prezentovanými spisovateli lze nalézt místní rodáky, i ty, kteří s Kladnem spojili jen určitou část života. V rámci výstavy byla vyhlášena i literární soutěž s názvem Kladenské inspirace. (jde)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz