Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Hudba jako revolta

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

  • Psaní, jazz a bláto v pásech. Dopisy Josefa Škvoreckého a Lubomíra Dorůžky z doby kultů (1950–1960), Literární akademie, Praha 2007, 312 s., 265 Kč

Jedenatřicátý svazek sebraných spisů jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů přináší korespondenci Josefa Škvoreckého s jeho celoživotním přítelem, hudebním vědcem Lubomírem Dorůžkou. Dopisy zprostředkovávají nejen cenné svědectví o vzniku Škvoreckého prvních textů včetně legendárních Zbabělců, ale i obraz budovatelského „šťastného věku“ z pohledu dvou milovníků americké kultury a jazzové hudby.

  • Vojtěch Lindaur – Ondřej Konrád, Bigbít, Nakladatelství Plus, Praha 2010, 300 s., 499 Kč

Nové vydání publikace předních českých hudebních publicistů vychází ze série článků, které pod názvem Kdopak by se rocku bál? vycházely na sklonku osmdesátých let v časopise Gramorevue. Autoři též vycházejí z rozhovorů s pamětníky, jež vznikaly pro stejnojmenný televizní seriál. Přehledné dějiny rockové hudby v Československu od jejích počátků do sametové revoluce jsou doplněny řadou dobových fotografií a dvěma CD s nepříliš známými archivními nahrávkami.

  • Roman Laube – Terezie Pokorná – Petruška Šustrová (eds.), Háro. Vzpomínky a dokumenty, Revolver Revue, Praha 2010, nestránkováno, 249 Kč

Výtvarně zajímavě zpracovaná kniha přináší koláž dobových textů, „protimáničkovských“ karikatur a krátkých vzpomínek příslušníků několika generací, kteří se díky dlouhým vlasům dostali do konfliktu s komunistickým režimem. Vedle osobností jako Václav Havel, Petr Placák, Viktor Šlajchrt nebo Stanislav Penc zde vzpomínají i aktivní hudebníci typu Vlastimila Třešňáka, Michala Ambrože či Mikoláše Chadimy.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz