Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jiná láska

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Slavné pražské vily

Výstava je součástí projektu zaměřeného na zmapování dějin i současnosti architektury tohoto stavebního typu v ČR. Představuje 63 pražských domů určených k rodinnému bydlení od baroka až po dnešek. Poměrně velká pozornost je věnována období 2. poloviny 20. století, které mj. reprezentuje Dvořákova vila od Jana Kaplického či dům V. Chytilové. Prezentace architektonických děl je doplněna originálními nákresy a plány, modely a dobovým nábytkem. Souběžně s výstavou přichází do knihkupectví stejnojmenná publikace.

Veletržní palác NG, do 6. 1. 2008, www.slavnevily.cz.

  • František Foltýn (1891—1976)

Cílem rozsáhlého projektu je představit život a tvorbu českého moderního malíře F. Foltýna. Geografická poloha Foltýnových životních zastávek (Košice–Paříž–Brno) kótuje jednu z významných částí prostoru, v němž se konstituovalo evropské moderní umění, a právě ona dala Foltýnovi jedinečnou šanci, jakou čeští umělci vesměs neměli — být ve správný čas na správném místě. Význam Foltýnovy tvorby mimo jiné dokládá v posledních letech vzrůstající zájem mezi odbornou veřejností a sběrateli. Současně byla vydána obsáhlá publikace s vůbec prvním soupisem jeho díla.

Moravská galerie v Brně — Pražákův palác, do 15. 2. 2008, www.moravska-galerie.cz.

  • Automatofony

Hrací strojky měly za úkol přehrávat hudební motivy, produkovat populární melodie. Uplatnění se jim dostalo nejen v pracovnách intelektuálů, obývacích pokojích, salonech měšťanských rodin, ale i v kavárnách, hostincích i na veřejných prostranstvích. Největšího rozmachu dosáhla výroba těchto hracích strojů a strojků na přelomu 19. a 20. století. Typově je vystavená kolekce doplněna o přístroje, které nejsou ve sbírce Severočeského muzea v Liberci zastoupeny a jež laskavě zapůjčilo Národní technické muzeum v Praze.

Severočeské muzeum v Liberci, do 9. 12. 2007, www.muzeumlb.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz