Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jiná láska

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • V říjnu letošního roku proběhla na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem konference Kafka ve Frankensteinu (Frankenstein je jméno obce, která po roce 1945 splynula s Rumburkem). V širokých souvislostech se tu objasňovala dosud neznámá část Kafkova životopisu: jeho aktivní účast na přeměně původního soukromého sudetského sanatoria na moderní léčebnu nervově postižených vojáků z 1. světové války. Budovy bývalého sanatoria ve stylu art deco se v různém stavu opotřebování původních půvabů až k jejich částečnému rozpadu uchovaly dodnes. O dějinách léčebny pro heimkehrende Krieger (v češtině pro „vrátivší se vojíny“) referoval šéf děčínského Okresního archivu J. Němec, H. Mášová (Ústav pro dějiny lékařství) podala přehled o ústavech pro nervově nemocné v předválečné ČSR. B. Wagner (Univerzita v Siegenu), iniciátor jednání a jeden z předních německých "kafkologů", úspěšně rámcoval líčení Kafkova boje s nemocemi širšími dobovými názory na "zdraví lidu", "obranyschopnost národa" atd. Pracovní jednání bylo po mém soudu výtečnou ukázkou nových interdisciplinárních trendů, které "pod záminkou" zajímavého doplnění biografie slavné osobnosti otvírají dosud téměř neprozkoumanou oblast moderních dějin. (jsch)

  • V Sobotce proběhlo 27. října 2007 odhalení pamětní desky místnímu rodáku, řediteli Zemského archivu Království českého Františku Ivanovi Dvorskému (1839—1907) u příležitosti 100. výročí jeho úmrtí. Úvodní slovo pronesl sobotecký starosta Stanislav Tlášek a osobnost Dvorského představil zástupce výboru České archivní společnosti Pavel Pilz. Pamětní desku na budově, kde do roku 1850 stával Dvorského rodný dům, odhalil místopředseda Senátu Parlamentu České republiky Jiří Liška. Poté následovala prohlídka města, hřbitova a zámku Humprecht, na závěr se konala přednáška Karola Bílka o Františku Dvorském. Přítomní si mohli prohlédnout i výstavku Dvorského rukopisů a knih. Text přednášky bude uveřejněn ve Zpravodaji Šrámkovy Sobotky. (hk)

  • Ústav pro soudobé dějiny — Oddělení pro dějiny 2. světové války, okupace a odboje ve spolupráci s Historickým ústavem AV ČR na počátku listopadu zahájily "nultým zkušebním" seminářem sérii pracovních setkání k problematice druhé světové války, která by měla jednak zachytit směry aktuálního výzkumu, jednak postulovat stávající badatelské priority. Prvním — respektive nultým — seminárním místem se stala Malá Skála u Turnova, která byla vybrána i proto, že z místní osady Záborčí pocházel armádní generál Alois Liška, od jehož úmrtí uběhlo letos 30 let. Pracovního setkání se zúčastnili odborníci z výše zmíněných ústavů i z dalších historických a archivních pracovišť. Na příští "osmičkový" rok se chystá mj. seminář k září 1938 či seminář o represivních mechanismech v Protektorátu Čechy a Morava. Otevírá se tak ale především nové fórum, které má odborným pracovníkům do budoucna usnadnit a zpřehlednit diskusi. Konkrétní informace budou průběžně uváděny na www.usd.cas.cz/ category/cs/aktuality. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz