Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jiná láska

Aktuální číslo

Francouzská inspirace

Francouzská inspirace

První svazek nové sborníkové řady
Milena LENDEROVÁ

Sborník příspěvků z jednání Česko-francouzských akademických dnů, konaných ve dnech 7.—8. listopadu 2002 v rámci České sezony v Paříži, se stal prvním svazkem řady Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis, která, řečeno slovy děkana Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michala Stehlíka, má podávat „svědectví o badatelské práci fakulty jak v České republice, tak v zahraničí“.

Společným jmenovatelem šesti příspěvků je analýza výrazného francouzského vlivu na výtvarné umění českých zemí ve středověku a na prahu 20. století. V obou epochách měly tyto kulturní vlivy silnou politickou aspiraci — ať státní, v době Karla IV., či protirakouskou, od posledních desetiletí 19. století.

První ze studií pochází z autorské dílny Jiřího Kuthana. „La Sainte-Chapelle de Paris et les épines de la couronne du Christ“ je zdařilou komparací příkladů francouzské vrcholně středověké architektury či sochařství a artefaktů daných fundátorskou činností posledních Přemyslovců a Lucemburků. Autor se neomezuje pouze na prostor českých zemí (kaple královských hradů Zvíkova a Karlštejna, katedrála sv. Víta, cisterciácké kláštery v Plasích, Zlaté Koruně, královský Kolín aj.), ale i na zakladatelské dílo Lucemburků v říši (Cáchy, Gmund aj.).

Kapli svatého Kříže na Karlštejně, jejímu "státnímu" významu, restauraci a ikonologickému rozboru výzdoby (christologických a mariánských témat, motivu Máří Magdaleny aj.) je věnována studie Jana Royta „La chapelle de la Sainte-Croix à Karlštejn“.

Další čtyři příspěvky mapují období velmi intenzivních kulturních kontaktů mezi oběma zeměmi na přelomu 19. a 20. století. K české belle époque a k francouzským vlivům, na nichž do určité míry stála, existuje poměrně rozsáhlá literatura a četné prameny. Jak studie Romana Prahla, „L'image de la France artistique dans la mentalité tchèque. Changement de paradigme vers 1900“, tak Petra Wittlicha, „Auguste Rodin et la modernité tchèque“, nesporně plní cíl, který si Opera Facultatis philosophicae vytkla: podávají svědectví o badatelské erudici a odborném zaměření obou autorů. Studie Xaviera Galmiche a Karolíny Fabelové pak přinášejí řadu zcela nových skutečností. Stať K. Fábelové „La recherche de la modernité à travers les rapports entre William Ritter (1867—1955) et Miloš Jiránek (1875—1911)“ je částí autorčiny doktorské práce úspěšně obhájené roku 2003 na Université Paris I, práce mimořádně zdařilé, která stále čeká na knižní vydání. Studie, zkoumající vztahy mezi švýcarským uměleckým kritikem Williamem Ritterem a českým malířem Milošem Jiránkem, objevuje zcela nové rozměry české moderny. Totéž platí o článku napsaném Xavierem Galmichem „Idéalité de l'oeuvre plastique et réalité de l'oeuvre verbale. L'art d'un sculpteur (František Bílek) »réfléchi« par un poète (Jakub Deml)“: kontrapunkt symbolistního slova a výtvarného gesta nabízí možnosti zcela nových interpretací českého fin de siècle, a to nejen v případě Františka Bílka a Jakuba Demla.

Vydaný sborník je nesporně důstojným a zdařilým zahájením ediční řady. Budiž proto jen formální výtkou konstatování, že čas, který uplynul mezi pařížskou Českou sezonou a vydáním sborníku, se nutně projevil na původnosti některých příspěvků: Kuthanova studie je překladem autorova článku, jenž se roku 2004 stal součástí sborníku Pocta Vladimíru Wágnerovi. V roce 2002 vyšla celá řada prací vztahujících se k stoletému jubileu Rodinovy výstavy v Praze. Ani jeden z autorů nemohl zúročit knižní monografii Stephana Reznikowa Francophilie et identité tchèque 1848— 1914, jež vyšla v nakladatelství Gallimard právě v roce 2002.

Navzdory tomu lze říci, že první číslo nové řady je dobrým edičním počinem. Frankofonnímu čtenáři přiblíží umění českých zemí v epochách, kdy byl jejich duchovní kontakt s Francií — navzdory obtížně překonatelné geografické vzdálenosti ve středověku — intenzivní. Kvalita studií, reprezentativní grafická úprava sborníku a bohatá obrazová příloha jsou nesporně závazkem do budoucna.

Inspirations françaises. Recueil d´intervention portant sur l´histoire de l´art, Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis vol. I., Praha 2006, 156 s.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz