Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jiná láska

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Jiná láska

ďas doporučuje k tématu Jiná láska

  • Leila J. Rupp, Vytoužená minulost. Dějiny lásky a sexuality mezi osobami stejného pohlaví v Americe od příchodu Evropanů po současnost, přeložila Věra Sokolová, One Woman Press, Praha 2002, 277 s., 299 Kč

Autorka zpracovala rozsáhlé množství vědeckého materiálu o zdánlivě spolu nesouvisejících epizodách amerických dějin do poutavého a vzrušujícího příběhu mužů toužících po mužích a žen milujících jiné ženy v průběhu téměř čtyř set let. Podařilo se jí transformovat složité koncepty, zásadní pro nejmodernější teorie sexuality, do čtivého vyprávění. Kniha je prvním průvodcem svého druhu užitečným všem zájemcům o vznik a vývoj moderních dějin sexuality.

  • Jiří Fanel, Gay historie, Dauphin, Praha 2000, 532 s., 548 Kč

„Perspektiv, jimiž lze jako oknem nahlížet do dějinné zkušenosti, je velmi mnoho a každá může přinést poučení, povzbuzení nebo varování: poměr lidí k jinakosti, řečeno více filosoficky, neboli vztah mezi většinou a menšinami, vyjádřeno sociologicky či politologicky; hned v návaznosti na to otázka hranice sexuální a erotické vyhraněnosti; problém akceptace sebe sama v rovině obou základních životních poloh, jimiž jsou vita activa a vita contemplativa; to vše se týká postavení gayů v lidské kultuře, jež lze zase nahlédnout především z těchto problémových okruhů: 1. kulturní podmínky života gayů, 2. podíl gayů na obecné kultuře a 3. problémy speciální gay-kultury.“ (Shrnutí významu gay historie ve výňatku z autorovy přednášky z roku 1999.)

  • Lillian Faderman, Krásnější než láska mužů, přeložil Martin Pokorný, One Woman Press, Praha 2002, 640 s., 447 Kč

Autorka vystudovala anglickou literaturu na kalifornské univerzitě a od roku 1967 je profesorkou na Kalifornské státní univerzitě ve Fresno. Zabývá se především dějinami sexuality a souvislostmi mezi lesbismem a literární tvorbou. Ve své knize si všímá romantických přátelství a lásky mezi ženami od renesance po současnost. Kniha patří k nepostradatelným pramenům pro pochopení dějin moderní sexuality, vývoje feministického povědomí i obrazu ženy v evropské literatuře od renesance po současnost.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz