Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Sport a politika

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • To byla 60. léta — móda, design, životní styl

Více než sedm stovek exponátů (domácí spotřebiče, květinové minišaty, barevné kabelky, plastová křesílka, koberce s geometrickými vzory, divoké tapety atd.) z muzejních i soukromých sbírek si můžete prohlédnout ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Slavná šedesátá si tak mohou "prožít" všichni: ti, kteří je už jednou prožili, i ti, pro které je to hluboká minulost. Výstava potrvá do 15. 10., www.muzeum-roztoky.cz.

  • Nejen design

Výstava představuje tvorbu designérské skupiny kolem Jiřího Hofmana, která v 60. letech minulého století působila v někdejším podniku Plastimat Liberec. Pod Hofmanovým vedením vznikla v 50.—70. letech řada předmětů, které v šedesátých letech přispěly ke kultivaci každodenního života. Plastické hmoty se staly pro toto období téměř synonymem, materiálem moderním ve všech ohledech — jak estetických, tak účelových a ekonomických. Můžeme připomenout nové konvice na mléko nebo kbelíky, jež nahradily někdejší smaltované nádoby, četné předměty ke stolování, které se vyrábějí a užívají dodnes, aniž bychom si uvědomili, že jejich nadčasové tvary jsou téměř padesát let staré. Výstava potrvá do 18. 6., Severočeské muzeum v Liberci, www.muzeumlb.cz.

  • Na čtyřech nohách

V pražském Letohrádku královny Anny probíhá až do 16. 7. výstava sedacího nábytku Pražského hradu. Unikátní kolekce židlí a pohovek z hradních sbírek ukazují vývoj sedacího nábytku od renesance až do současnosti. Společným jmenovatelem exponátů je nejen zajímavý užitkový design, ale i společná historie a výjimečnost místa, pro které byly zhotoveny. Nejde ostatně o typické exponáty — většina těchto krásných židlí dosud plně slouží svému účelu. Zajímavostí kolekce je bohatá sbírka renesančních židlí, klasicistní sedací kancelářský nábytek z doby Marie Terezie a Josefa II. nebo židle, na které sedával prezident T. G. Masaryk.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz