Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Blízko Little Big Hornu

Aktuální číslo

Kde je architektura?

Kde je architektura?

Jaroslav BALDÍK

Není tomu ještě ani jedno desetiletí od období označovaného dobou kultu osobnosti, období, kdy podle teoretických formulí vznikala díla, o jejichž umělecké hodnotě se dá s úspěchem pochybovat. Zatímco obrazy, sochy, kantáty, básně a jiné výtvory pomíjejícnějšího druhu má dnes mladší generace možnost těžko posoudit, neboť zanikly samy sebou, chodí kolem staveb nebo dokonce vyrůstá na stavbách z tohoto období. Je nelze zařadit "ad libri prohibiti", jejich životnost nikdo nezkrátí. Ještě pár generací bude v těchto stavbách žít a hledat únik v příjemnějším prostředí historické architektury ve chvílích oddechu.

Stavby z nejposlednější doby, postavené po uvolnění ze zajetí tohoto teoreticky vymyšleného uměleckého slohu údobí kultu, nenesou již známky tak markantního a dokonce chtěného odklonu od skutečnosti, již mají odrážet; přesto však otázka, kde je architektura, zní stále. A s ní otázka další, kde je viník. Hledáme-li viníka, známe již přesný rozdíl mezi stavbařem a architektem; vinným za všechny nedostatky nových bytů, sídlišť, nových závodů a všech nových budov je architekt. Nikdo se neodváží tvrdit, že architekt je bez viny. V některých příkladech, uváděných uživatelem stavby nebo diváky, nezbaví ani nejzarytější ochránce stavovské cti architekta odpovědnosti za chyby nebo omyly. Proč ale jsou nedostatky a pochybnosti o architektuře vůbec u nás v takovém měřítku? Máme tak málo architektů, že je jen občas možno vidět stavbu, jež je architekturou a jež obstojí v mezinárodním měřítku? (...)

Kolik je účastníků výstavby u nás, o tom se můžeme přesvědčit nahlédnutím do vyhlášky Státní komise pro investiční výstavbu SKIV č. 9. Stavebníkem je naše společnost, zastupované ústředním investorem, vrchním investorem a konečně přímým investorem. Všichni schvalují. Bohužel rozdíl mezi stavbou a architekturou není v mnoha případech jasný ani investorovi, který často požaduje jen "střechu nad hlavou", láci a rychlý ekonomický efekt. Kromě účelnosti a ekonomičnosti považuje všechno ostatní za plýtvání investicemi.

Dějiny a současnost č. 3/1966, s. 43—44

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz