Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Blízko Little Big Hornu

Aktuální číslo

Jak zachránit broumovský klášter

Jak zachránit broumovský klášter

Miloš SOLAŘ

Na počátku 13. století daroval Přemysl Otakar I. broumovský výběžek břevnovským benediktinům. Jako centrum nově získaného území využili benediktini starší opevněné místo, při kterém založili osadu. Z osady se vyvinulo město Broumov. Původní pevnost nahradil opat Bavor z Něčtin ve 14. století gotickým hradem, v němž založil benediktinské proboštství. Zásadní posun přinesly husitské války. Břevnov byl vypálen a část řeholní komunity vyvražděna. Opat uprchl do vzdáleného a bezpečného Broumova a již v něm zůstal. Vzniklo unikátní Břevnovsko-Broumovské opatství, které vydrželo až do roku 1939. Teprve nacistická okupace a následné vysídlení Němců vedly k rozdělení na dvě samostatná opatství.

Po husitských bouřích přišel úpadek, živoření a zmar. Obrat přinesla protireformace. V baroku zažilo Břevnovsko-Broumovské opatství hospodářský rozmach, jehož odrazem byla velkolepá stavební činnost. Z našeho hlediska je podstatné, že opati té doby byli osobnosti s mimořádným rozhledem a pro své zakázky si vybírali nejlepší umělce své doby. Vytvořené kulturní bohatství se do značné míry dochovalo do našich dnů. Po rozdělení na dva subjekty zůstala v Broumově německy mluvící část původně společné řeholní komunity. Benediktini německé národnosti byli po válce vypovězeni z republiky. Od roku 1950 sloužil klášter jako internační klášter pro řeholníky a posléze řeholnice. Poslední řádové sestry odešly do svých původních působišť počátkem 90. let. V současné době sice Opatství sv. Václava existuje jako samostatná církevní instituce, ale je neobsazeno.

Areál je zchátralý a místy lze mluvit o havarijním stavu. Týká se to i umělecké výzdoby. Například nástěnná malířská výzdoba v konventním kostele, malby v refektáři a na mnoha jiných místech jsou ohroženy zánikem. Knihovna má prasklou klenbu. Stropy v nejvyšším patře zahradního traktu musely být již na konci 80. let strženy kvůli dřevomorce, ale k vlastní opravě dosud nedošlo. Zoufalý je stav klášterní zahrady a zahradních staveb. Nejde přitom pouze o opravy, ale i o udržovací práce. Zahradu je potřeba jednou za rok alespoň posekat, ale i to je zatím těžko překonatelný problém. Zvlášť bolestné je poškozování areálu vandaly a zloději. Na Broumovsku se krade opracovaný kámen a ve velkém se vyváží za hranice. Všichni to vědí, ale policie zatím nápravu zjednat nedokázala.

Klášteru chybí nejen řeholníci, ale i hospodářské zázemí, ze kterého by bylo možno potřebné opravy a udržovací práce hradit. Část prelatury má pronajatu Muzeum Broumovska. Církev zpřístupnila nejhodnotnější interiéry jako jsou refektář či knihovna v prohlídkové trase, které se těší poměrně slušnému zájmu návštěvníků. Stále se ale jedná pouze o zlomek existujících prostor. Podstatná část budov je prázdná a možnost nějakého využití zatím není v dohledu. Prostředky získané z nájmu a ze vstupenek zdaleka nestačí. Obnova areálu je proto zcela závislá na dotacích z veřejných prostředků.

Něco se ale udělat již podařilo. Zahrada je vyčištěna (už zase zarůstá) a začala oprava oplocení a teras. Vyklánějící se opěrné zdi na čestném nádvoří byly zajištěny a sochy, jimž hrozilo zřícení, zrestaurovány. Nejviditelnější akcí je započatá obnova fasád. Čestné nádvoří, nádvoří prelatury a fasády do Klášterní uličky jsou v podstatě hotovy. V minulém roce se začalo pracovat na fasádách zahradního průčelí. Výsledek je zdařilý, ale práce jdou z důvodu omezených prostředků pomalu a týkají se pouze zlomku úprav, které je žádoucí provést co nejdříve, aby se zabránilo nevratným ztrátám.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz