Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Blízko Little Big Hornu

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Při brněnském Ústavu klasických studií proběhne ve dnech 1.—4. července již XIV. letní škola klasických studií. Tématem letošního ročníku bude Klášterní vzdělanost a její význam pro evropskou a českou kulturu. Tradiční cyklus přednášek bude doplněn o čtení ze středověkých pramenů a zajímavé exkurze. Více informací a přihláška na webových stránkách www.clavmon.cz/letniskola/ (eb)

  • Digitalizovaný archiv časopisů připravují již několik let v pražském Ústavu pro českou literaturu AV ČR. V současné době je zpracováváno více než čtyřicet převážně literárních periodik. Některé tituly nejsou ještě zcela zpracované, ale například populárním časopisem Zlatá Praha si můžete listovat v kompletních šestačtyřiceti ročnících. Zatím jen částečně funguje vyhledávač, který lze použít pro hledání autorů, názvu článků či data v Literárních novinách. Archiv časopisů je přístupný na adrese archiv.ucl.cas.cz (be)

  • Rozhovor P. Kratochvíla a M. Horyny (Umění, 6/2005) představuje Dalibora Veselého, člena Emmanuel College na univerzitě v Cambridgi, který se již léta zabývá otázkami spjatými s poetikou a hermeneutikou. Dozvíte se, jak souvisí prostor s vaší snídaní, jak se vyvíjelo pojetí perspektivy či geometrizace vidění světa. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz