Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Blízko Little Big Hornu

Aktuální číslo

Aby se jen nekopalo...

Aby se jen nekopalo...

Archeologie a občanské sdružení Vladař
Iveta COUFALOVÁ

V ponuré krajině západních Čech najdete i fascinující hradiště Vladař, které dalo jméno občanskému sdružení zabývajícímu se ochranou a výzkumem archeologických lokalit. Na konci devadesátých let se na hradišti každé jaro scházela "parta nadšenců", aby provedla monitoring stavu lokality, jejíž stáří se odhaduje na více než dva a půl tisíce let. Pokud znáte kraj okolo Žlutic, určitě potvrdíte slova Petra Zahradníčka (ředitele občanského sdružení), že to musí prostě každýho chytnout. A tak v roce 2002 vzniklo občanské sdružení Vladař.

K jeho hlavním cílům patřilo především upozornit na místo odbornou veřejnost. To se záhy podařilo a na vladařském projektu dnes vedle zmiňovaného občanského sdružení spolupracuje i Archeologický ústav v Praze, katedra archeologie Západočeské univerzity v Plzni a oddělení archeologie při Krajském muzeu v Karlových Varech. Hradiště mělo být především zdokumentováno, nikoliv jen "rozhrabáno", jsou zde proto využívány šetrné a nedestruktivní metody výzkumu.

Protože jádro občanského sdružení pochází z Lokte, aktivity Vladaře se logicky rozšířily i do tohoto půvabného západočeského města a jeho okolí. Přímo v Lokti je Vladař provozovatelem Černé věže (veřejnosti otevřena od května do září), která je současně "vladařským" depozitářem i expozičním prostorem. A právě tady proběhla před dvěma lety výstava prezentující dosavadní stav bádání ve žlutické lokalitě. V roce 2005 zde byly vystaveny "Loketské kuriozity a zajímavosti", vedle toho se tu konaly a konají tzv. výstavy na schodišti, kde představují výsledky své práce místní fotografové a malíři.

Nedaleko Lokte, mezi obcí Hrušková a hájovnou Třídomí na Sokolovsku, se nachází kostel sv. Mikuláše. V jeho bezprostředním okolí byl v roce 2003 veden intenzivní a systematický archeologický průzkum, na zdokumentování "sklípků" a výzkumu montánní archeologie v blízkosti kostela se spolupodílí vedle Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov právě Vladař. Činnost sdružení je pravidelně podporována fi nančními granty ministerstva kultury a také, poněkud méně systematicky, z rozpočtu Karlovarského kraje.

Pokud se chcete s činností občanského sdružení Vladař seznámit podrobněji a zatím se nechcete vydat všanc sněhovým kalamitám, můžete se začíst do Tajemství minulosti, první samostatné publikace o tomto zajímavém hradišti Vladař, která je od konce roku 2005 k dostání ve vybraných knihkupectvích v Karlových Varech, Sokolovu a Plzni, v infocentru Žlutice nebo na webových stránkách www.vladar.info.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz