Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Sběratelství a sběratelé

Aktuální číslo

Psalo se v DaS před 40 lety

Psalo se v DaS před 40 lety

Kdo jsou Svědci Jehovovi?
Milan ZUBEK

Bruntál 10. ledna (ČTK) — Pro trestný čin rozšiřování poplašných zpráv a porušení dalších zákonů odsoudil v pondělí senát okresního soudu v Bruntále 42letého Horymíra Bartoše z Krnova na 1 a půl roku a 43letou Elenu Alexovou z Rimavské Soboty na 9 měsíců do vězení nepodmíněně. Oba obvinění delší dobu znepokojovali obyvatele nesmyslnými zvěstmi o tom, že "satan připravuje hříšnému lidstvu zkázu světa, před níž budou zachráněni pouze Svědci Jehovovi".

Úvod soudního líčení byl dramatický. Před vstupem do soudní síně se na obžalovaného Bartoše vrhl jeden z přítomných mužů a uhodil jej do obličeje. Jak potom vysvětlil, jeho žena před několika lety uvěřila fanatickým zvěstem jehovistů a po 20 letech spokojeného života odmítá manželské soužití. (...)

Soudobé sektářství, které u nás v některých oblastech získalo určitý vliv, má své příčiny. Můžeme pozorovat několik společných rysů, které charakterizují společenské podmínky života lidí, mezi nimiž sekty vznikají a vyvíjejí činnost. U nás jsou to zejména oblasti dřívějšího velmi silného kapitalistického vykořisťování (Ostrava, Mostecko, Slovensko), kde setrvačně dosud působí některé momenty útlaku minulosti, dále oblasti zaostalé, kde je všeobecně nižší životní a kulturní úroveň než v centrech výroby a kultury (Karlovarsko a některé slovenské kraje). Konečně zcela zvláštní životní podmínky vznikají při zakládání nových průmyslových center, kam přicházejí tisíce a tisíce lidí, často odtržených od rodin, vytržených z dosavadního životního prostředí. Tvoření pracovních kolektivů z lidí, přicházejících z velmi zvláštních prostředí (přesídlenců, rolníků ze zapadlých koutů země, lidí mravně narušených, trestanců), je pak velmi obtížné. Lidé se tu velmi těžko sjednocují v pracovním úsilí, spíše naopak. V určitých historických okamžicích se tato situace do jisté míry podobá onomu zcela zvláštnímu prostředí evropských vystěhovalců na americkém kontinentě, v němž kdysi ono sektářství původně vyzrávalo. Odtud jeho částečné oživení i v docela jiné epoše, ovšem v podobě značně odlišné. Takové prostředí, zejména když masové organizace nepracují tak, jak by měly (také proto, že jejich práce je zde daleko těžší než v normálních podmínkách), je přímo podhoubím pro vznik náboženských sekt.

(Dějiny a současnost č. 10/1966, s. 35—37)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz