Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Sběratelství a sběratelé

Aktuální číslo

Památky ve vlastních rukou

Památky ve vlastních rukou

Praskoleská společnost sv. Prokopa
Eduard BURGET

Středočeská obec Praskolesy ležící v údolí Červeného potoka nedaleko Hořovic nemá ani tisícovku obyvatel. Může se ale pochlubit zajímavým sdružením občanů s názvem Praskoleská společnost sv. Prokopa.

V Praskolesích je registrováno jen několik málo státem chráněných památek, k těm nejvýznamnějším náleží barokní kostel sv. Mikuláše, v jehož areálu se nachází nejstarší stavba obce, kaple sv. Prokopa, která zde stála již v roce 1216; z tohoto roku se dochovala i první zmínka o obci. Samotný kostel sv. Mikuláše, který v roce 1620 prošel výraznou barokní přestavbou, je nepochybnou dominantou Praskoles a blízkého okolí jak svým umístěním na skalnatém svahu, tak ohradní zdí, která lemuje celý areál, jehož součástí je i kryté schodiště — chodba, kterou se do areálu kostela přichází. Unikátní je jeho fresková výzdoba — nástropní malby totiž vznikaly až v letech první světové války (1915—1918), takže kromě výjevů ze života sv. Mikuláše zobrazují například i modlícího se vojáka. Kostel a kaple v předchozích desetiletích značně chátraly a rovněž neušly pozornosti zlodějů. Nedostatek finančních prostředků obce i církve na jejich údržbu a zabezpečení dal nakonec vzniknout sdružení, které se rozhodlo vzít ochranu těchto památek do vlastních rukou — Praskoleská společnost sv. Prokopa byla založena v říjnu 2004.

Hned o rok později bylo v kostele i kapli instalováno zabezpečovací zařízení, provedeno odvodnění kaple ze severní strany, opraveny omítky ve vstupních chodbách kostela a vyměněna krytina na střeše kaple sv. Prokopa. Na tyto akce obdržela Společnost dotaci ve výši 100 000 Kč od Národního památkového ústavu v Praze.

Vedle ochrany památek obce se Společnost snaží rovněž plnit roli organizátora a pořadatele kulturních akcí. Kromě benefičních koncertů, výstav a výletů pořádá sdružení pravidelné zahradní slavnosti, květnové Staročeské máje spojené s krojovaným průvodem a zakončené májovou veselicí. Nejvíce akcí je však spojeno s již zmíněným kostelem sv. Mikuláše. Členové sdružení pravidelně připravují vánoční mše, stavbu betlému a osvětlení kostela.

Dalším důležitým počinem bylo vydání prvního dílu dějin Praskoles nazvaných Nahlédnutí do historie obce Praskolesy. Autorem je František Čáp, který v Praskolesích prožil pětadvacet let svého života. V roce 1986 odešel do Švýcarska a dnes žije v Langenthalu. Své dějiny obce v letech 2001—2005 pravidelně publikoval na stránkách Zpravodaje obce Praskolesy. Knižní vydání obsahuje prvních třicet kapitol, které se snad brzy dočkají pokračování. Kromě historie praskoleských spolků (junácký oddíl, ochotníci, sbor dobrovolných hasičů) se autor věnuje rovněž významným rodákům.

K těm nejznámějším zcela jistě patří advokát a šachový mistr Karel Treybal, hudební skladatel Josef Nešvera a zejména spisovatel židovského původu Jiří Weil. V Praskolesích, Hořovicích a blízkých Lochovicích totiž v minulosti žily poměrně početné židovské komunity — v Hořovicích bývala synagoga (dnes modlitebna Československé církve evangelické) a v Praskolesích se dochovaly zbytky unikátního židovského hřbitova. Stav hřbitova je velmi tristní a záchrana by vyžadovala značnou finanční podporu. Praskoleská společnost sv. Prokopa zatím nemá ochranu židovského hřbitova ve svém plánu, ale jistě by to bylo potřeba. Doufejme, že k tomu brzy dojde. Prozatím členové sdružení prokázali, že i s malými příspěvky lze vykonat kus dobré práce v tak malé a na první pohled nevýznamné obci.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz