Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Sběratelství a sběratelé

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Vídeňská secese a moderna 1900-1925

Soubor nejkvalitnějších exponátů vybraných ze svých sbírek představuje výstava v Severočeském muzeu, které patřilo na přelomu 19. a 20. století k nejaktivnějším uměleckoprůmyslovým institucím svého typu a programově přispívalo k prosazování myšlenek nastupujícího "moderního stylu", secese. Těsné kontakty s Vídní a s odbornými školami a s výrobními podniky v domácím i zahraničním prostředí ovlivnily akviziční zájmy natolik, že se tehdy do sbírek dostala dlouhá řada výtvarně i technologicky zajímavých secesních a následně postsecesních předmětů. Severočeské muzeum v Liberci, www.muzeumlb.cz, do 22. 10. 2006.

  • Poslyšte vlastenci píseň novou

Výstava z bohatého fondu kramářských písní Knihovny Národního muzea představuje devatenácté století z netradičního úhlu pohledu - očima autorů a zpěváků kramářských písní, kteří ve svých drobných dílech reagovali na dobové události, ale také na různé aspekty každodenního života. Chtěli své obecenstvo poučit, pobavit, zaujmout a v neposlední řadě drobné tisky písniček, které je živily, prodat. Knihovna Národního muzea, www.nm.cz, do 31. 10. 2006.

  • Konec medvědů v Čechách?

Výstava připomíná 150. výročí zastřelení posledního českého medvěda 14. listopadu 1856 u Jeleních Vrchů na Šumavě (událost připomíná tzv. Medvědí kámen na Medvědí stezce). Ústředním tématem je zachycení osudů, tragického konce i posmrtné slávy poslední šumavské medvědice. Výstava se však na medvěda zaměřila komplexně. Postava medvěda prostupuje celou historií lidské kultury (mj. příjmení, zeměpisné názvy, pohádky, legendy, přísloví, lidová i vědecká jména rostlin, heraldika). Národní zemědělské muzeum - zámek Ohrada, www.nzm.cz, do 31. 10. 2006.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz