Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Sběratelství a sběratelé

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Kam se poděli lidé ze Skara Brae, není dosud zodpovězená otázka. Jedná se o obyvatele prehistorické vesničky na ostrově Mainland v Orknejích, kteří zde žili před 5000 lety. Ostrovy na sever od Skotska jsou vystaveny věčnému vichru a častým bouřím, i když klima je zde mírné. Snad právě jedna z takových silných bouří vyhnala obyvatele kamenné osady pryč. Další silná bouře v roce 1850 pro změnu kamenné pozůstatky odkryla. Zrekonstruovaná vesnička se stala jednou z největších atrakcí ostrovů a rájem archeologů. Mezi nejkrásnější artefakty dozajista patří dochovaná kamenná skříň. (lic)

  • Říjen nadělí filmovým fajnšmekrům a příznivcům německého jazyka nový festival. Pod jednoduchým názvem Der Film se ve dnech 4.—8. října 2006 v pražských kinech Aero a Světozor představí několik německy mluvených celovečerních filmů z produkce Německa, Rakouska a Švýcarska. Festival zahájí předpremiéra nej úspěšnějšího německého snímku tohoto roku Životy těch druhých (Das Leben der Anderen, režie Florian Henckel-Donnersmarck). Příběh z dob, kdy východní Německo paralyzoval strach z tajné policie Stasi, posbíral několik filmových ocenění. Během festivalu proběhne i premiéra dokumentu Dělníkova smrt (Workingman's Death) rakouského filmaře Michaela Glawoggera. Další informace na: www.derfilm.cz. (ivc)

  • Národní archiv ve spolupráci s Archivem hl. města Prahy a Ústavem českých dějin FF UK v Praze připravuje konferenci na téma Reflexe a sebereflexe ženy a ženské otázky v 19. století, která se uskuteční 23.—24. listopadu 2006. Přihlášky a další informace na e-mailu: milan.vojacek@nacr.cz. (red)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz