Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Triumf Karla IV.

Aktuální číslo

Zemřel Paul Nitze, legenda studené války

Zemřel Paul Nitze, legenda studené války

Jiří ELLINGER

V americkém Georgetownu zemřel 19. října 2004 ve věku 97 let Paul Henry Nitze, legendární postava americké diplomacie. Nejvíce ho proslavil dokument z dubna 1950, známý pod zkratkou NSC-68. Rada národní bezpečnosti v něm prezidentu Trumanovi doporučila rozhodné zvyšování síly USA v boji proti SSSR a jeho ambicím na šíření komunismu. Nevysloveným záměrem dokumentu bylo přesvědčit prezidenta, aby navýšil vojenské rozpočty. Nitze tak stál u počátků militarizace studené války a závodů ve zbrojení.

V letech 1950—1953 vedl odbor politického plánování ministerstva zahraničí. Ve funkci vystřídal George Kennana, který s Nitzeho konceptem militarizace studené války nesouhlasil. Podle Kennana šlo především o konflikt politický, ekonomický a ideový. To Nitze nepopíral. Tvrdil ale, že bez masivní odstrašující vojenské síly nemohou USA tento konflikt vyhrát. V roce 1961 během berlínské krize dokonce radil prezidentu Kennedymu, aby předem nevylučoval ani použití jaderných zbraní.

V 70. a 80. letech se pak "jestřáb" Nitze podílel na jednáních se SSSR o omezení strategických zbraní. Byl jedním z hlavních vyjednavačů smlouvy SALT I (1972), v 80. letech hlavním poradcem prezidenta Reagana v této oblasti. Při slavné "procházce v lese" u Ženevy v roce 1982 se sovětským ambasadorem Kvicinským navrhl radikální koncepci likvidace raket středního doletu. Tehdy ji sice vedení obou zemí odmítla, za několik let se však stala východiskem pro summit Reagan — Gorbačov a přelomovou dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (1987).

S Paulem Henrym Nitzem odešla velká postava generace amerických státních úředníků a expertů, "diplomatických aristokratů", kteří si drželi odstup od stranické politiky a věřili, že diplomacie by měla být autonomní sférou profesionálů.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz