Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Triumf Karla IV.

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Vincenc Morstadt — malíř života

Výstava obrazů nejznámějšího vedutisty, povoláním soudního úředníka, který v 19. století zachytil současnou podobu Prahy a dalších měst. Výstava v Regionálním muzeu v Chrudimi je otevřena do 16. 1. 2005 (www.muzeumcr.cz).

  • Adolf Hoffmeister

Retrospektivní výstavu geniálního karikaturisty, ilustrátora, autor koláží, spisovatele, básníka, dramatika, diplomata a cestovatele připravila Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu. Výstava potrvá do 20. 2. 2005 (www.citygalleryprague.cz).

  • Folklorismy v českém výtvarném umění 20. století

Téměř stovka českých výtvarníků je zastoupená na výstavě, která přehledně mapuje proměny folklorní tématiky v průběhu 20. století. Výstava v hodonínské galerii výtvarného umění potrvá do 27. 2. 2005 (www.ccsystem.cz/gvuhodonin/).

  • Osobní hygiena na šlechtických sídlech

Umyvadla, džbány, dózy, flakony, neceséry, holičské mísy, hřebeny a bidety představuje výstava, kterou připravil Národní památkový ústav v Brně. V Muzeu Beskyd Frýdek-Místek je výstava otevřena do 20. 3. 2005 (web.telecom.cz/muzeumbeskyd)

  • Jižní Čechy a druhá válka

Výstava představuje ojedinělé soubory vojenské každodennosti na frontách druhé světové války s přihlédnutím k jihočeskému regionu. Výstava probíhá v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do 15. 5. 2005 (www.muzeumcb.cz).

  • Půda: obraz života

Výstava, která se zaměřuje na představení půdy v nejširším kontextu lidského života a přírody, probíhá do 5. 6. 2005 v pražském Národním zemědělském muzeu (www.nzm.cz).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz