Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Triumf Karla IV.

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.ucl.cas.cz/katalog.html

Bezpečně nejužitečnější internetová stránka pro zájemce o českou kulturu a historii, jaká zatím vzešla z činnosti společenskovědních ústavů Akademie věd. Shora uvedená adresa slouží jako rozcestník k několika projektům Ústavu pro českou literaturu AV ČR, především k "Bibliografii české literární vědy", obsahující soupis článků z denního i odborného tisku od roku 1770 do současnosti. Literatura je zde chápána v širokém smyslu slova, bibliografie zachycuje řadu článků týkajících se obecněji kultury i kulturní politiky, tiskové polemiky atp. V databázi lze proto s úspěchem hledat materiály k mnoha tématům moderní české historie.

  • www.history-journals.de

Specializovaný rozcestník pro časopisy o historii. Autor a provozovatel Stefan Blaschke, doktorand z univerzity v Kolíně nad Rýnem, tu od roku 1998 vytvořil databázi více než tisícovky periodik a údaje průběžně aktualizuje. Původně německy psaná stránka je dnes vedena anglicky. Nejúplněji zaznamenává časopisy vydávané v angličtině a v němčině, ale snaží se obsáhnout i další jazyky včetně češtiny a slovenštiny. V prosinci 2004 zaznamenávala mezi jinými 102 titulů začínajících od písmene H, 54 časopisů týkajících se dějin Rakouska, 46 časopisů uveřejňujících příspěvky ve švédštině a 5 časopisů, které se soustavně věnují dějinám Etrusků.

  • www.dejiny.nln.cz/Slov/zmazkr.html

Rodící se slovníček českých a v českém prostředí užívaných zkratek na webu DaS, věnovaný památce Emila V. Kopeckého, autora příručky Zmatek zkratek z roku 1947. Do Vánoc jsme se přiblížili metě 1200 hesel, zejména dvacáté století slibuje vydat ještě mnoho pokladů jako AVL (Akční výbor lékárníků) a VÚZORT (Výzkumný ústav zvukové, obrazové a reprodukční techniky). Náměty, připomínky i pomoc vítány.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz