Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Triumf Karla IV.

Aktuální číslo

Do nového roku s měsíčníkem

Do nového roku s měsíčníkem

Ivan ŠEDIVÝ

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v prvním čísle obnovených Dějin a současnosti zazněl právě před patnácti lety příslib, že časopis bude směřovat k osvědčené měsíční periodicitě. Považuji si za velkou čest napsat, že je ohlašovaný měsíčník na světě. Snad je tím splacen starý dluh. Průkopnické generaci, jež časopis DaS kdysi zakládala a vedla tak dobře, že patřil mezi první periodika zlikvidované po srpnové invazi, a také nadšencům, kteří ho po roce 1989 obnovovali a provedli devadesátými lety.

Při přípravě nového ročníku jsme si položili otázku, jak by dialog o dějinách a současnosti měl vlastně vypadat. Cítíme asi, že minula doba velkých příběhů, které historici vyprávěli s káravě zdviženým prstem. Neznamená to však, že by zájem o historii opadal. Naopak. Jejím prostřednictvím si zpřesňujeme naše individuální příběhy, hledáme kořeny vlastní identity, ptáme se, z čeho vyrůstala naše rodina, okruh našich nejbližších. A k historii se utíkáme i tehdy, když si prostě chceme vydechnout, přenést se alespoň na chvíli do světa, v němž dobří panovníci získávali vděk lidu a padouchy nakonec dějiny po zásluze zatratily. Většinou přitom zjistíme, že to tak vlastně vůbec nebylo. Věřím však, že i takové poznání má vysoce terapeutický účinek...

Bude naší snahou vyprávět příběhy poučné a zajímavé. Chceme také využívat možností, které nová měsíční periodicita časopisu nabízí. Proto rozšiřujeme servisní rubriky časopisu, které mají poskytnout aktuální zprávy a přehled o tom nejzajímavějším, co se právě odehrává. Stojíme také o to, znát vaše názory a náměty: k tomu slouží především naše internetové stránky.

Vážené čtenářky a čtenáři, domnívám se, že se nám podařilo sestavit profesionální tým, tvořený redakcí a redakční radou, jenž definitivní koncepci a podobu časopisu dlouho připravoval. Ode dneška již nový DaS žije vlastním životem. Spolu s celou redakční radou i redakcí mu přejeme, aby byl poctivý, neotřelý, podnětný a vždy aktuální.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz