Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Triumf Karla IV.

Aktuální číslo

Dějepisné klání v Chebu

Dějepisné klání v Chebu

Petr ČORNEJ

Každoročně na počátku adventu se v aule filiálky Západočeské univerzity v Chebu koná středoškolská soutěž ve znalostech českých a československých dějin. Původně začínala jako turnaj povýtce regionální, časem se však rozrostla, takže tříčlenné týmy do ní vysílají nejen gymnázia ze západních a severozápadních Čech, nýbrž také z jihočeské a středočeské oblasti; obří rohlíky pro nejvzdálenější účastníky si tentokrát odvezli studenti z Turnova a Jihlavy. V letošním roce, kdy se prověřovaly vědomosti o období let 1938—1945, se přihlásilo třiačtyřicet škol.

Ačkoliv množství zájemců i požadavek maximální objektivity neumožňují testovat znalosti jinak než faktograficky koncipovanými testy, podávají výsledky poměrně přesný obraz o stavu dějepisu na jednotlivých školách. Ve středu 1. prosince 2004 jednoznačně triumfovali odvážní mladíci z Klatov před studenty z Litoměřic a vítězi dvou předcházejících ročníků ze Strakonic. Tamní gymnázium vykazuje v dlouhodobém sledování nejvyšší úroveň, nesporně zásluhou systematické práce Mgr. Aleny Klichové. Pochvalu za působení v delším časovém horizontu však zaslouží též učitelé dějepisu z Teplic, Ústí nad Labem, Čáslavi, Turnova, Jihlavy, Sokolova, Plzně, Berouna, Písku i z pořádajícího gymnázia chebského.

Dnes, kdy se dějepis stává na gymnáziích místo stěžejního humanitního předmětu trpěnou popelkou, je potěšující jak neutuchající zájem nejmladší generace o starší i nedávnou minulost, tak důstojné prostředí, v němž se soutěž odehrává. Pro vítězné školy zajišťují sponzoři hodnotné ceny, což by bez podpory ředitele chebského gymnázia i městských orgánů a zvláště manažera Miroslava Stuláka sotva bylo možné. Snad vůbec nejhezčí je ale celková atmosféra, v níž poletují jiskry napětí, někdy i stoupá adrenalin, leč nakonec vše vyvažuje studentský smysl pro humor. Pro středoškolské učitele dějepisu pak rozhodně není bez užitku jednou za rok probrat, co vlastně jejich milovaný předmět čeká. V předvánočním Chebu to kupodivu nikdy nevyhlíží beznadějně.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz