Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Padělky a padělatelé

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Jako vzpomínku na brněnského rodáka, jenž by letos oslavil 95. narozeniny, připravil Památník písemnictví na Moravě výstavu fotografií, korespondence, strojopisů a dalších dokumentů s názvem Bohumil Hrabal, Brněnské návraty. Výstava přibližuje léta Hrabalova dětství a středoškolských studií, která byla s Brnem-Židenicemi spjatá, a byla zahájena v den spisovatelových narozenin — 28. března. V dubnu a květnu se navíc uskuteční přednáškový cyklus s názvem B. Hrabal, téma továrny a dělnictva v moravské próze. (jde)

  • Období po Mnichovu ústící v 15. březen 1939 se těšilo v posledních měsících významnému "zájmu" nejen ze strany médií. Dne 16. března 2009 proběhl na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR seminář Tragické březnové dny, uspořádaný ve spolupráci s ÚSD AV ČR a věnovaný problematice druhé republiky, obsazení zbytku českých zemí nacistickým Německem a následnému vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Zazněly zde shrnující referáty „Krátký čas druhé republiky“ (J. Kuklík, st.), „Mezi Mnichovem a 15. březnem“ (J. Kuklík, ml.), „Změny vojensko-strategické situace v posledním předválečném roce“ (J. Hrbek) a „Tři osudové dny — 14., 15. a 16. březen 1939“ (S. Kokoška), které by měly vyjít v dohledné době i ve sborníku. (ivc)

  • Od 1. 5. 2009 bude poprvé pro veřejnost otevřeno Skalní obydlí čp. 1 ve Lhotce u Mělníka. Skalní obydlí ve Lhotce patří k nejdéle obývaným a nejzajímavějším. Obydlí bude přístupné do konce září. Hromadné návštěvy mohou svou návštěvu objednat na e-mailové adrese: pokladna@muzeum-melnik.cz nebo na tel.: 315 630 936. Návštěvu památky je možné spojit s prohlídkou expozic Regionálního muzea Mělník a ochutnávkou vín České vinohradnické oblasti v muzejních prostorách. (red)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz