Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Dějiny lesa

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Chladná krása plátové zbroje

Ve spolupráci s muzei a památkovými objekty České republiky vznikla jedinečná výstava, jejímž cílem je seznámit s vývojem rytířské zbroje z období 15. až 17. století a upozornit na unikátní předměty. Toto období je zlatým věkem platnéřského řemesla a nejlépe reprezentuje vývoj ochranné zbroje, a to nejen z hlediska její stavby, ale i funkce. Zatímco na počátku sloužila zbroj hlavně jako ochranný prvek pro boj v poli, v období pozdějším se jí užívalo především k turnajovým kláním a stávala se spíše reprezentační ozdobou. Muzeum východních Čech v Hradci Králové, www.thecoldbeauty.com, od 17. 10 2006 do 18. 3. 2007.

  • Literární cesty do pravěku

Literární obraz doby lovců mamutů představuje doplňková výstava k "mamutí akci" ve stejné instituci — Lovci mamutů. Prezentace literárního obrazu pravěké doby v české literatuře a knižní ilustraci vychází z práce K. Sklenáře Bohové, hroby a učitelé. Citovaná kniha končí v polovině 20. století, na výstavě je stručně ukázán i další vývoj — práce J. Augusty, nástup literatury faktu až po současnou produkci pro mládež. Cílem je ukázat tradici a rozvoj žánru (nejen Štorch) a výtvarnou rozmanitost ilustrací (nejen Burian). Národní muzeum, www.nm.cz, do 1. 3. 2007.

  • Český kráter

Čechy jako pozůstatek meteoritického dopadu? Geologický příběh české pánve a Čech začal v dávné době dopadem meteoritu o rozměru zhruba půlky Prahy a stále pokračuje. O této události, která se odehrála v období, kdy život na planetě teprve nesměle začínal, nám vyprávějí skály, nerosty a zvláštní zemský útvar, krajina České kotliny. Ta je výsledkem řady proměn kráteru, jež nám přibližují družicové snímky a plastické mapy. Vnitřní nesymetrické uspořádání je podobné odnosem nedotčenému kráteru Theofilus na Měsíci. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, www.muzeumcb.cz, do 12. 11. 2006.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz