Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Kulisy dětství

Aktuální číslo

Zámek Zbiroh zpřístupněn veřejnosti

Zámek Zbiroh zpřístupněn veřejnosti

Poprvé v historii je od loňského roku zpřístupněn zámek ve Zbiroze. Přestože jde o významné sídlo s unikátní architekturou, bylo do nedávné doby zcela skryto před zraky veřejnosti.

Městečko Zbiroh a samotný zámek proslavil železniční podnikatel baron Bethel Henry Strousberg (známý z románu Adolfa Branalda Král železnic), který v roce 1868 zanedbané sídlo koupil a k jeho přestavbě přizval berlínského architekta Augusta Ortha. Zámek sice získal novorenesanční podobu, avšak baron Strousberg poněkud přecenil své síly a zanedlouho zkrachoval. V roce 1879 opuštěné sídlo koupili Colloredo-Mansfeldové, kteří v letech 1912— 1928 poskytli celé jedno patro ve východním křídle rodině Alfonse Muchy, jenž zde vytvořil svou monumentální Slovanskou epopej.

Za druhé světové války umístila okupační správa na zámek jednotky SS, které zde vybudovaly středisko na sledování rádiového provozu. Ani po válce se využití zámku nezměnilo, okupanty vystřídala československá armáda, která zde instalovala proslulý radiolokátor Tamara. Armáda v roce 1997 zámek opustila a zchátralá stavba přešla na město Zbiroh. To jej v roce 2004 odprodalo společnosti Gastro Žofín. Dnes je opravena jen malá část zámku, celková rekonstrukce jistě potrvá několik let. Zbirožský zámek je nejen nepřehlédnutelnou krajinnou dominantou, ale díky zpřístupnění i výzvou pro památkáře, archeology a historiky. V dubnu 2006 se zámek opět otevře návštěvníkům.

(kr)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz