Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Kulisy dětství

Aktuální číslo

Odchod Američanů z Iráku a poučení z Vietnamu

Odchod Američanů z Iráku a poučení z Vietnamu

Vzpomínky a úvahy Nixonova ministra obrany Melvina R. Lairda
Pavel HLAVÁČEK

Melvin R. Laird, někdejší americký ministr obrany, napsal do nejnovějšího čísla Foreign Affairs článek s titulem "Irák: poučení z Vietnamu". Po třiceti letech od odchodu z funkce vůbec poprvé zveřejnil své zkušenosti z vietnamské války. Vlivný politický veterán republikánské strany a osobní přítel mnoha členů dnešní administrativy (nar. 1922, ministrem obrany v letech 1968—1973) usoudil, že nastal pravý čas, abychom se ohlédli zpět za Vietnamem i Irákem a podívali se, v čem nás zkušenost z Vietnamu může poučit. Obsáhlý esej je zajímavý nejen pro historiky. Vzbudil značný ohlas autorovou diagnózou současné války v Iráku. Pokud se spolu s ním podíváme na oba konflikty, uvidíme řadu zaznamenáníhodných paralel.

Dnes, tak jako před čtyřiceti lety, zaútočily Spojené státy na zemi, jejíž vůdce býval před časem jejich spojencem. Za druhé světové války Ho Či Min zachraňoval sestřelené americké piloty v Indočíně. Když pak 2. srpna 1945 vyhlašoval v Hanoji nezávislost, začal svůj projev citací z americké deklarace nezávislosti. Saddám Husajn tolik neobdivoval Spojené státy, nicméně i on byl uznán za dobrého spojence ve válce proti společnému nepříteli, islámskému fundamentalismu (Íránu). O deset let později ale napadl Kuvajt a sám se stal hrozbou.

...

Melvin R. Laird, "Iraq: Learning the Lessons of Vietnam", Foreign Affairs 84, 6/2005 (listopad – prosinec), text je také na internetu, viz www.foreignaffairs.org

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz