Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Andersen a svět pohádek

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Bohuslav Reynek

Pod názvem Otevírám do tmy... probíhá už jen do 5. 6. 2005 v Městské galerii v Telči výstava grafických listů Bohuslava Reynka. Výstava je doprovázena též fotografiemi Daniela Reynka (www.telc-etc.cz).

  • Když skončila válka

Unikátní výstava v Západočeském muzeu v Plzni přibližuje život armády a obyčejných lidí na demarkační linii v roce 1945. Zajímavostí je připomenutí podílů tzv. národních armád bojujících jak na straně Spojenců, tak na straně nacistů. Výstava potrvá do 21. 8. 2005 (www.zcm.cz).

  • »Od země přes kopec do nebe...«

Neobvyklá výstava v Severočeské galerii výtvarných umění v Litoměřicích je věnována vzájemně propojeným tématům chůze, poutnictví a posvátné krajiny od umění romantismu až po současnost. Hlavní postavou výstavy je básník a osobitý kreslíř Karel Hynek Mácha, jehož život byl významně spjat s Litoměřicemi a okolní krajinou. Výstava potrvá do 7. 8. 2005 (www.galerie-ltm.cz).

  • Ach, ty marnivé ženy

Maškarní jezdecký kostým z první republiky, kaliopky a krimplenové kostýmy společně s kabelkami, šperky, kloubouky a modními časopisy jsou k vidění na výstavě zlínského Muzea jihovýchodní Moravy do 28. 8. 2005 (www.muzeum.zlin.cz).

  • David Friedmann

Portrétista, malíř sokolovských horníků a okolní krajiny David Friedmann (1893—1980) přežil za druhé světové války internaci v Osvětimi. Svědectví o prožitých hrůzách v koncentračním táboře podává jeho rozsáhlý soubor grafických prací. Výstavu připravilo Krajské muzeum v Sokolově a je otevřena do 4. 9. 2005 (www.omks.cz).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz