Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Andersen a svět pohádek

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.lib.utexas.edu

Zadáním webové adresy texaské univerzity se před každým, kdo potřebuje k ruce mapové podklady, otevírá dokonale strukturované "houští" nepřeberného množství odkazů. Americká společnost, věrna teorii, že přístup k informacím by měl být pro každého člověka co nejucelenější, umožňuje hledat v mapách tematických, synoptických, historických i geografických, jednotlivých kontinentů i států, a dokonce i měst a regionů. A co se stane, když kliknete na Československo v roce 1974? Poučíte se o zdrojích nerostných surovin a hlavních uhelných regionech včetně rozmístění potrubní přepravy.

  • www.geohive.com

Komu nestačí jen pasivní přijímání informací o situaci kolem nás, ten by měl využít přístupu ke skvělé statistické ročence GeoHive. Labyrint čísel, grafů, tabulek, poznámek a povídání slouží k prohloubení znalostí zvláště v oblasti geopolitické a demografické. Dokonale aktualizované podklady se týkají obyvatelstva, základních charakteristik národních populací (etnického složení, věkové struktury, zdraví, projekce vývoje počtu obyvatel, vyspělosti infrastruktury atd.). Bohaté odkazy na další podobné servery jsou samozřejmostí.

  • www.jakub.tucnacek.cz/mapy/

Výsledky poněkud hubenější dostaneme, zadáme-li heslo historické mapy v našich vyhledávačích. Jedna z prvních smysluplných adres shromážděných na shora uvedené stránce je však docela dobrou soukromou iniciativou — její tvůrce na ní shromáždil základní odkazy na mapy zpracované gisovskou metodou, například na laboratoř geoinformatiky ústecké univerzity. Zde nabízejí přístup k mapovému serveru digitalizovaných podkladů z vojenských mapování Čech, Moravy a Slezska. V dalších odkazech se dostaneme ke starým mapám Království českého, mapě Brna z roku 1839, zahraniční databázi NOAA (nautických historických map USA).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz