Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Andersen a svět pohádek

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Výsledky třetího ročníku české verze středoškolské dějepisné soutěže Eustory se vyhlašovaly 18. května v Praze. Téma znělo Nejen zbabělci, nejen hrdinové (Každodenní život za protektorátu 1939—1945). DaS letos uděloval zvláštní cenu za badatelský a literární výkon. Předseda redakční rady Ivan Šedivý ji předal Ladislavě Blažkové, studentce brněnské školy pro zdravotně postiženou mládež Gemini, za rozsáhlou studii Protektorátní Kyjovsko (ukázku z ní přineseme v některém z příštích čísel). Naše favoritka skončila celkově třetí. Hlavní ocenění získala Hana Stejskalová z Gymnázia Elišky Krásnohorské v pražské Michli za sondu do jihočeského regionu, druhé místo Jana Koždoňová z brněnského Gymnázia Židlochovice za vypsání osudů beskydské obce Morávka. Všechny tři práce byly výrazně nadprůměrné a opravdu podařené. (toz)

  • Co si představit pod pojmem Bludný Holanďan tuší asi mnoho lidí. Ale Bludný bruslař? Ten se v českých zemích teprve zabydluje. Jedná se totiž o titul knihy zastřešující pověsti a báchorky z Nizozemska a Flander. Gerard Ďábel, Farářovy trampoty, Pupík v Amstodámu či Krtek vlkodlakem budiž jen malou vějičkou k četbě knihy, která je klenotem nejen mezi překlady z nizozemštiny, ale mezi sbírkami tohoto žánru, o který se svědomitě (včetně ilustrací) a systematicky stará nakladatelství Argo. Překladatelka Magda de Bruin-Hüblová totiž sáhla po cenné sbírce C. Bakkera, který se pohádkové lidové slovesnosti věnoval na konci 19. století. Jím vytvořený poklad mají čtenáři možnost zhodnotit nejen v přepisu a překladu zachovávajícího nařečí, ale i v převyprávěných verzích, za nimiž stojí Eelke de Jong. Nizozemské pověsti, přes veškeré pochybnosti, existují a hlavně stojí za to! (ivc)

  • Antika populárně. Na začátku července se již po třinácté koná Letní škola klasických studií, tentokráte zaměřená na přiblížení antického období co nejširší veřejnosti. Přednáškový cyklus je přístupný všem zájemcům, kteří se přihlásí nejpozději do 14. června (více informací na stránkách www.clavmon.cz). A na co se mohou účastníci těšit? V jednom z bloků se přednášející věnují filmovým zpracováním antických témat (ve filmech Gladiátor, Alexandr Veliký, Trója), či problematice výuky starověkých dějin; nechybějí ani odborné přednášky a čtení latinských textů. Sobotní večerní program zahrnuje také návštěvu Sofokleovy klasické tragedie Oidipús vladař. Setkání potrvá od pátku 1. 7. až do pondělí 4. 7. (lic)

  • Ústav dějin umění AV ČR zahájil vydávání nové řady Opera Minora Historiae Artium — studií menších rozsahem, ale nikoli významem. První vydaný svazek Lubomíra Konečného Za horou najdeš údolí. Studie o ikonografii Útěku do Egypta v umění pozdního středověku a renesance vychází z obrazu neznámého nizozemského mistra, vytvořeného okolo roku 1510 a nyní se nacházejícího ve sbírkách státního hradu Šternberk na Moravě. Autor se vydává na cestu po stopách ikonografických námětů, jejichž nakupení na tomto obraze vyvolá otázky i u laického diváka. V pozadí padá socha ze sloupu, skrývají se tam tři matky s dětmi v křoví, vojáci vraždí neviňátka. Krok za krokem Konečný zjišťuje, co se za těmito motivy skrývá. Postupuje s nespornou erudicí a bez zbytečné unáhlenosti v nejlepší tradici ikonografické metody. První, nevydaná verze této práce spadá už do první poloviny 70. let a její ovoce tedy zrálo dlouho. (ohoj)

  • Vzkaz od letošních maturit: "Ahoj v redakci, těžko se vzpamatovávám z úderů, jež mi zasazují nemilosrdní studenti: naším prvním králem se stal Bořivoj, Heydrich stál v čele odboje, protektorát si zřídili Češi, aby se ubránili Němcům; Jan Lucemburský padl u Kresčaku proto, že byl slepý, a tudíž už se k ničemu nehodil. Jak studenti s oblibou dodávají: ...tak tohle téma (rozuměj, jakékoli téma) bych raději přeskočil/la. V zeměpise je to ještě pestřejší... Zatím však všichni bojují statečně, a tudíž i DOSTATEČNĚ. Zítra už to naštěstí skončí. Přeji hodně zdaru při dokončení čísla." (lic)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz