Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: 1945: konec války, mír nejistý

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Kniha v českém kubismu

Kdo neměl možnost navštívit výstavu o české kubistické knize v Praze a Brně, má nyní přiležitost výstavu zhlédnou v olomouckém Muzeu umění do 22. 5. 2005. Vedle atraktivních knih expozice diváky rovněž seznamuje s jejich tvůrci: Vratislavem Hugo Brunnerem, Františkem Kyselou, Jaroslavem Bendou a dalšími. Výstavu doprovází obrazová publikace Jindřicha Tomana (www.olmuart.cz).

  • Mistři evropského sklářství: František Vízner

V pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu je k vidění do 5. 6. 2005 retrospektivní výstava českého skláře Františka Víznera (nar. 1936), jehož dílo je zastoupeno v nejvýznamnějších domácích a zahraničních sbírkách (www.upm.cz).

  • Václav Špála. Mezi avantgardou a živobytím

Václav Špála patří bezesporu k fenoménům meziválečného českého výtvarného umění. Mnohými zatracován, jinými zase až nekriticky obdivován. Národní galerie v Praze připravila ve Valdštejnské jizdárně monumentální výstavu Špálovy tvorby, která potvá až do 11. 9. 2005 (www.ngprague.cz).

  • České výtvarné umění 20. století

Galerie moderního umění v Hradci Králové znovuotevřela koncem dubna 2005 po sedmiměsíční přestávce nově připravenou stálou expozici českého výtvarného umění od konce 19. století až po současnost (www.galeriehk.cz).

  • Od Goyi k Picassovi

Ve vídeňské Albertině byla otevřena výstava ze soukromé sbírky Jana a Marie-Anny Krugier Poniatowských, která tvoří jedinečnou kolekci obrazů a soch umění 19. a 20. století. Kromě obrazů Francisca Goyi a Pabla Picassa sbírka zahrnuje řadu děl francouzských romantiků a impresionistů (Ingres, Degas, Cézanne, Seurat, Matisse). Výstava potrvá po celé léto až do 28. 8. 2005 (www.albertina.at).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz