Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: 1945: konec války, mír nejistý

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.lidova-architektura.cz

Při pátrání po lidové architektuře na internetu se vkrádá pocit, že nejsou lidi. Až na dvě významné výjimky. Portál Lidová architektura Čech, Moravy a Slezska, který spravuje Martin Čerňanský, v sobě kromě mnoha teoretických textů (ale "Desatero vesnické architektury" je určitě velmi praktické) zahrnuje také nesmírně užitečnou a doslova pod rukama abecedně rostoucí "Encyklopedii lidové architektury", jejímž veledůstojným předobrazem a hlavním pramenem je Lidová architektura. Encyklopedie (Praha 1983), kterou sestavili Václav Frolec a Josef Vařeka se spolupracovníky. V knize je předpředposlední heslo žumpa, "jáma na výkaly", která "v zemědělských usedlostech zobecněla až ve 20. stol.", a hned nám vyvěrají na povrch mnohé otázky, na které jistě vbrzku najdeme na tomto stále se zdokonalujícím portálu odpovědi.

  • http://selskebaroko.unas.cz

Druhým za návštěvu stojícím portálem je Jihočeská lidová architektura, okolí Českých Budějovic. Miroslav Pikous prošlápl k dnešnímu dni 237 vesnic. S fotografickou dokumentací začal sice až v roce 1999, ale již dnes se dusí omezen 50MB bezplatným prostorem, a mecenáši se kupodivu nepředhánějí, aby se všemi barvami hrající šambrány, čučky, čabraky a voluty spolu s lizénami, nikami a květináči mohly zaskvít přes plnou obrazovku, vyrážet nám dech a zároveň nás plnohodnotně inspirovat. Nad větou vytrženou z kontextu v autorově úvodu, že "nejzachovalejší stavby jsou ve špatném stavu", by sice nejeden sylogistik zaplesal, ale krutá realita zde naznačuje, jak jsme již v jiném smyslu naznačili v úvodu, že v lidové architektuře až k uzoufání nejsou lidi (protože tam nejsou peníze).

  • http://geo.mff.cuni.cz/dalimil

Nadšení latiníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK pohotově zpřístupnili svůj překlad pařížského zlomku Dalimilovy kroniky. Text je synopticky uveden staročesky, latinsky a česky.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz