Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Válka 1866

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Iveta Coufalová

zdá se to skoro neuvěřitelné, že jsou před námi opět ďasovské „prázdniny“, tedy že další číslo vyjde až v září. Snad si mohu dovolit osobní doušku. Uplynulý půlrok až třičtvrtěrok byl pro ĎaS jedním z nejdynamičtějších období, jaká v posledních letech zažil: výběrem témat jsme se snažili postihnout klíčové události, společenskou diskusi i významná výročí. A stále jsme měli na zřeteli, že vám, našim čtenářům, nestačí stále dokola opakovaná fakta a fráze, ale že od ĎaSu čekáte hlubší ponor.

Takové je snad i aktuální číslo. Dějiny války to totiž nejsou jen takzvané vojenské dějiny, ale rovněž dějiny každodennosti či dějiny paměti místa – v tomto případě se jedná o Hradec Králové, pro obyvatele českých zemí synonymum války z roku 1866… Byla to válka sice krátká, ale krvavá. A hlavně prohraná. Kdo v ní však prohrál? Češi? Němci? Takzvaní Maloněmci? Habsburkové? A vedla tato prohra jedné myšlenky kauzálně k Velké válce? I tak se můžeme ptát. Autoři tematické části zvolili jemnější optiku. Zkoumali, jakou stopu zanechala prusko-rakouská válka jednak na konkrétních místech, jednak v relativně vyspělé a stabilizované občanské společnosti…

Většinou si start nového seriálu či rubriky necháváme na leden či na září. Tentokrát jsme udělali výjimku a textem o synovci krále Artuše, Gauvainovi, zahajujeme seriál Hrdinové: Naším cílem nebude stavět nové pomníky či oprašovat staré, předkládat mravní vzory, doceňovat nedoceněné či odhalovat „skutečnou pravdu“. Budeme sledovat a vykládat proměny, jimiž příběhy o jednotlivcích v čase a prostoru procházejí.

S příběhy o hrdinech i zbabělcích se jistě budete potkávat celé léto, na cestách a ve vyprávěních o starých hradech a zámcích – budiž vám užitečným pomocníkem i inspirací, kam zamířit, ďasovská příloha Léto s historií.

Krásné letní dny vám za ĎaS přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz